• 13 gyakori hiba, amiket könnyen elkerülhetsz

 • + 17 fotózás megmentő tipp

 • + ötlettár életkorok és személyiségek alapján

(Olvasási idő 15 perc)

A családi fotózás az egyik legtöbb kihívással teli mumus, rengeteg buktatót rejthet, ezért sok fotós fél tőle, vagy hamar kiég.

Ebben a cikkben gyakorlati tanácsokkal foglak segíteni, hogyan érd el, hogy mind a gyerek, mind a szülő(!) élvezze a fotózást. Ötleteket adok, hogyan hívd fel magadra a gyerekek figyelmét

ha elevenek,

hogyan ha félénkek,

nyűgösek,

dühösek,

picik,

vagy nagyok.

A gyerekkor játék, ugrálás, kuncogás – nagyjából az ellentéte annak, hogy mozdulatlanul ülve mondjuk, hogy Vizibicikli, a kamerába villantva természetes mosolyunkat.

Sőt, ez még sok felnőttnek is nehézséget okoz. Az a feladat, hogy tökéletes pózban üljenek a képekhez, kínzás az aktív gyerekek számára, félelmetes a félénk gyerekek számára, és a legkisebbeknek csak szimplán Lehetetlen.

Mégis érdemes Őket gyakran megörökíteni ebben az időszakban, amikor az idő a leggyorsabban repül, és ők is napról napra változnak.

Aki próbált már gyereket fotózni, tudja, hogy nem elég a fényképezőgép technikai ismerete.

Ezért ebben a cikkben sem a zársebesség gyorsaságának fontosságáról lesz szó. Ha egyetértesz, tarts velem!

Hogy tényleg biztosak legyenek az alapok, amikre építkezünk, kezdjük néhány fogalom és motiváció tisztázásával, amikkel minden családi fotózásnál találkozni fogsz.

csaladi foto 02

GYEREK

Pici ember, aki sokkal intenzívebben éli meg az érzelmeit, mint egy felnőtt. Egyszerű apróságokkal elő lehet hívni a legcsodálatosabb mosolyát, míg egy hangos, feszült megnyilvánulásra könnyekben törhet ki.

(ebben a cikkben az egyszerűség kedvéért 1 gyerekről lesz szó, de ha testvéreket készülsz fotózni, nyugodtan olvasd el kétszer 😀 )

FOTÓS

Kreatív ember fényképezőgéppel a kezében. Többnyire teljesen idegen a gyermek számára, ezért nem úgy fog rá mosolyogni, mint a szüleire.

SZÜLŐK

Emberek, aki jobban ismerik a fent említett Gyereket, mint a Fotós. (Kivétel, ha a Szülő a Fotós.)

Ahogy egy gyerek az anyukájára, apukájára néz, azt szeretné a fotós visszaadni. Nem csak a mosoly természetesebb, de a szemek is máshogy ragyognak. Benne van minden feltétel nélküli szeretetük. Ezt szeretnék viszontlátni a képeken, 30 év múlva is.

* ANYA

Szeretne a saját mobilos képei mellé profi képeket a családról, végre olyat, amin ő is rajta van, és csinosnak is látja magát. Tehát hálás lesz, ha női portré fotózásként közelíted meg a családi fotózást és ebben is van tapasztalatod.

* APA

Az esetek többségében hosszas rábeszélés után adja be a derekát a fotózásra, különösebben nem rajong az ötletért, és alig várja, hogy vége legyen. Vannak kivételek, de kisebbségben. Őket is kezelni kell, lásd alább.

Vége lassan a bevezetőnek, de még röviden annyi, hogy miért is hallgass rám?

Ki vagyok én?

 • Durva kiszámolni, de már 14 éve fotózom. (több száz családi) Hiába tanították 2 évig a szakmát, a családi fotózáshoz nem kaptunk semmilyen támpontot, mindent magunknak kellett kitapasztalni.
 • A Little Grandma fotóstúdióm lassan 8 éve ad hátteret, több ezer család fotóalbumainak. Végighallgattam számtalan fotózást, gyakorlatilag minden nap ezt csinálom.

A dinamikák pedig szinte mindenhol ugyanazok.

baller-toth eszter

Szóval.

Általában nem a gyerek szeretne magáról képeket, ami elég frusztrálóvá teheti a fotózást, mind a gyerek, mind a fotós számára. Nézzük hát a leggyakoribb hibákat, amiket simán el lehet kerülni, ezáltal javítani a családi fotózás sikerességén.

1. A Stressz

A szülők sokszor rástresszelnek a fotózásra, és láss csodát, átragad a gyerekre is, sokszor aznap máshogy alszik, nem alszik, belázasodik. Volt olyan, hogy annyira frusztrált volt a gyerek (anyuka), hogy ki kellett küldeni az édesanyát, és utána lehetett csak kommunikálni a gyerkőccel. Ezt finomabban is lehet, ha csak átöltözni küldjük el az anyukát, mi meg addig fotózgatjuk a kis modellt. Sokat változnak az energiák, ha az egyik szülő éppen nincs ott. De ezt persze mind szeretnénk elkerülni, úgyhogy inkább csak legyen mindenki ráhangolódva, és nyugodt.

2. Érjetek oda időben.

Ha időre kell valahova menni sokszor eltérően viselkednek a párok, az egyik már hamarabb megérkezne, a másik az utolsó pillanatig kicentizi. Ebből gyakran veszekedés lesz, és amire megérkeznek a fotózásra, már csak idegesen kapkodnak. Legyen idő ismerkedni a helyszínnel és a fotóssal.

3. Rossz időzítés

Fontos, hogy ne lógjon bele a fotózás az alvó időbe. Ne legyen túl fáradt, vagy nyűgös, mert csak akkor volt épp hely a stúdióban.

4. Szigor helyett elengedés

Azon szoktam nevetni, hogy sok apuka szigorral próbálja természetes (!) mosolyra fakasztani a gyereket, aztán beáll a családi fotóra és mint egy oposzum, néz a kamerába, vagy inkább mögém, egy sarokba, és alig várja, hogy békén hagyjam.

A Gyereknek tudnia kell, hogy semmi nem múlik ezen. Eleven gyereket sokkal könnyebb jól fotózni, mint befeszültet. Az elvárások tönkretehetik az egész hangulatot, így a fotózást is. Teremtsünk jó hangulatot, élvezze a folyamatot, hagyjuk pihenni is, nasizni és a képek meghálálják.

 A nagyobb testvért az is befrusztrálhatja, hogy mindenki a kicsitől olvadozik, nem ő van a középpontban. Náluk sokkal nagyobb az esély, hogy ellen fognak állni. Ezért náluk különösen fontos a dicséret és a figyelem.

5. Ne ragaszkodj beállításokhoz: hagyd, hogy legyen Önmaga

A gyerekeknek lehetőséget kell adni a mozgásra és a játékra, amik segíthetnek nekik oldódni.

Ráadásul az erőltetés csak fesztültséget szül.

Valamit mindig néznek, vagy szeretnének csinálni. A legjobb fotók néha váratlan helyzetekből és perspektívákból készülnek. Ha mehetnékje van, had menjen, Te meg kövesd, és légy partner.

csaladi fotozas 03
csaladi fotozas 04

⇐ Ez a kép sem született volna meg, ha a fésülködőasztalnál várakozom, hogy megálljon, és belenézzen a tükörbe. Rávetette magát az ágyra, én pedig követtem. Aztán készült a második kép, mert egyenrangúként kezeltem, és 1 másodpercre meghálálta, de a kezén látszik, hogy már indul is tovább. 😀

6. Ne legyen minden szanaszét.

Egyrészt fontos, hogy biztonságban érezze magát, és hogy szabadon mozoghat, ami nem jelent veszélyt sem számára.

No meg azért se pakoljátok szét a ruhákat, kellékeket a dekorációra, ágyra, kanapéra, mert akkor nem tudtok gyorsan átállni, és minden sarok értékes háttér lehet.

7. Az idő értékes

amikor gyereket fotózol. Ne pazarold a felszerelésedre, a vakuk állítgatására, vagy a képek visszanézegetésére. Nem a hajtfénytől lesz zseniális egy gyerekfotó.

Többet ér egy őszinte kifejezés, egy kedves, meghitt pillanat.

Sokszor 40-50 perc után már látni a jeleket, amikor már kezdenek fáradni, nyűgösek lenni. (nem csak az apukák, ehh)

8. Nem látja az arcodat.

A fényképezőgép uncsi abba nem fog sokszor belenézni, ha mögébújsz.

Legjobb az élőképes fotózás, hogy lásson Téged, akkor ő is inkább keresi a szemkontaktust.

9. Ha a szólítgatásában kimerül a fotózás

Ha valaki csak a nevedet mondogatná egy órán keresztül, Te mennyire akarnál elmenekülni onnan 1-5-ig?!

Érezze, hogy partner vagy az akaratára és játszol vele. Picit beszélhetsz neki Magadról, a gyerekedről, ha van.

Ha valamire rácsodálkozol, kérdezel, segítséget kérsz, oda fog Rád figyelni. (ehhez tippek lejjebb)

10. Arra várni, hogy mindenki a kamerába nézzen.

Nem kell mindig belenézzen a kamerába.

♦ Amikor csak a gyerek szerepel, a szülőnek érdemes a Gyerek-Fotós tengelyen elhelyezkednie, lehetőleg a kamera mögött. 😀

Szórakoztassa modellünket a neki ismerős grimaszokkal, játékokkal. A Little Grandma Fotóstúdió is tele van plüssökkel, látványos gyerekkütyükkel.

A családi fotókon nyugodtan nézzenek egymásra. (az emelgetés, dobálgatás, csikizés, puszilgatás 90%-ban működik) Gyakorlatilag ez a Lifestyle fotózás lényege is. Ölhetnek a szülők ölébe, és előre hajlíthatják őket. Vagy csak fogják meg egymás kezét, és kérdezd meg, ez meg ez kinek a keze. Minden jó, ha jó a kedvük, és egymásra néznek.

Ezek lesznek a legtermészetesebb és legbensőségesebb képek. Persze szuper, ha a gyerek a kamerába is nevetgél, de a szülő nyugodtan nézze a gyerkőcöt.

Nagyon gyorsan elillanhat a jókedv, nem szabad arra várni, hogy még a szülő is a kamerába nézzen közben.

Egyértelműnek tűnhet, de asszisztáltam már olyan fotózáson, ahol több tucat ilyen ziccert hagyott ki a fotós, ami aztán nem tért vissza.

Tehát a szülő nézzen mindig vagy a gyerekre vagy a kamerába, és ne igazgassa magát folyton. A fotós meg fotózza le.

csaladi fotozas 04

11. Lemaradsz

Ne akkor igazítgassuk a szülőket, vagy a fényeket, amikor már ott van a gyerek, mert elunja. Előbb állítsunk be mindent, és csak aztán hívjuk oda.

Ugyanez igaz a tortára. Az extázist kapjuk el, amikor behozzák, és ne akkor instruáljunk, amikor már ott van.

12. Kihagyod

az apa-lánya, anya-fia, apa-fia, anya-fia vagy tesós képeket. Ha már be van állítva minden, onnantól nagyon gyorsan lehet ezeket variálni, amik sokszor a legbensőségesebb képeket adhatják, és még közelebbiek lehetnek, mint a 3-4 személyes családi fotók.

Az összhang is erősebben átjön két ember között, mint 3 vagy több embernél, amikor már annak is örülsz, ha mindenki oké.

13. Sok a beszéd

Aki egy fotón van a gyerekkel, lehetőleg keveset beszéljen, mert ha épp nagy nehezen sikerül egy jó kép, ne legyen rajta a felnőtt eltorzult arccal. Természetesen lehet fejeket cserélni másik képről, de mindenkinek jobb ezt elkerülni.

csaladi fotozas 05

Most pedig nézzünk 17 tippet.

 1. Rápihenni

A családi fotózás 80%-ban pszichológia. Ezért különösen fontos, hogy a fotós kipihent és lelkes legyen, valamint nyitott radarokkal, folyamatosan monitorozza a hangulatok ingadozását, és aktívan reagáljon rá. A türelem és kitartás demagógnak hangozhat, de 60 percig szinten tartani azért nehéz, ha fáradtak vagyunk, és nincs meg a flow.

2. Felkészülni

A fotózás szervezésekor kérd meg az anyukát, hogy meséljen egy picit a gyerekről. Hány éves, mit szeret, mit nem szeret, mivel lehet motiválni, szórakoztatni. (kedvenc mese, zene, étel) Kerüljük a zsarolást. A lebiggyedő mosoly, vagy a vicsorgás nem az, amit itt keresünk.

3. Ismerkedni a gyerekkel

Mielőtt elkezdődne a fotózás, tölts el néhány percet a kicsivel, játssz, beszélgess vele, hogy jobban megismerd a személyiségét, hogy mi érdekli, és főleg, hogy ne érezzen ő se idegennek. Ez segíthet nekik biztonságban érezni magukat, ami javítja az együttműködés esélyét.

 

4. Dupla haszon,

avagy gyerek fotózás apukával megnehezítve.

Amikor a gyerkőcöt picit elvesztettük, használjuk ki az időt néhány apa-anya fotóra. Aztán persze fél perc múlva szinte biztos, hogy a gyerek is csatlakozik, tehát ez csalogatásnak is jó trükk. Addigra legalább mindenki a legelőnyösebb pózba vágta magát, amitől a kép is profibb lesz.

Mindenesetre nagy sikere van a kisgyerekes szülőknél, ha kettejükről is készítesz pár meghitt képet.

A klasszikus az összebújós, Cirógatós, puszilgatós. Ilyenkor minden kéz egymáson, puszit arcra, homlokra a legelőnyösebb adni, hogy legalább az egyikük arcát lássuk, aki lefele nézve, mosolyogva élvezi a puszit. Zavarukban persze bele fognak nevetni, azt ugyanolyan fontos lefotózni, aztán meg bohóckodhatnak is.

 

 

csaladi fotozas 07

A legtöbb apuka hálás lesz, ekkor megkapja a havi pusziadagját, és ettől kezdve gyakran szerelmes tinédzserként fog kinézni, és viselkedni. És talán lelkesebb is lesz, ha a következő családi fotózásról van szó.

5. Használj kellékeket

Ha családi fotózásra adta a fejed, valószínűleg nem áll ez Tőled távol. Énekelj, táncolj azzal a macival, amelyik tetszik neki, vegyél fel vicces kiegészítőket, bohóc parókát, tortás kalapot, ami megnevettetheti. A Little Grandmában nagyon sok ilyen kelléket találsz, és a háttérben is mindig énekelhető gyerekdalok szólnak.

Ráadásul a kislányok nálunk tobzódhatnak a habos-tüllös hercegnőrucikban, a fiúk meg mindig találnak valami menő járművet, amivel szívesen fotózkodnak

Persze a legjobb, ha elhozzák a saját kedvenc játékaikat is. Vagy beleállhatnak apa/anya cipőjébe. De beválik a buborékfújó, vagy a csillagszóró is, ha karácsony van, plusz ezek a képen is jól mutatnak.

Adj valamit a kezébe, aminek Te fogod a másik végét! Ez lehet izzósor, vagy színes golyós lánc. Kérd meg, hogy számolja meg, hány golyó van. De lehet egy látványos csipke, tüll vagy egy takaró anyag, amivel körül tekered, és magadra tereled a figyelmét, mert másfele nem is tud nézni, csak amerre nyitva marad a kuckó.

csaladi fotozas 09

6. Fecsegős

Ha már nagy a gyerkőc, és sokat beszél, szuper, meséltessük. Ha túl sok, akkor kérjük meg, hogy hallgassa meg apával a kistesót a pocakban, vagy súgjon valamit apának, vagy apa súgjon neki egy titkot (vicceset)

7. Ha elsírja magát,

az is egy szép pillanat, ahogy vígasztalják. Ha pedig a kistesó miatt ilyen érzékeny korszaka van, legyen megörökítve. (lásd később a nyűgös bekezdést)

8. Nagyszülők, keresztszülők

is csodát tudnak tenni a nevettetésben, ha elkísérik a családot. Hozzatok nyugodtan segítséget, és akkor legalább velük is készülhet pár közös profi fotó.

9. Kerülj a látóterébe

Sokszor valamire rákoncentrál, és az is elég felhívni magadra a figyelmét, ha közelebb csúszol hozzá. Nem mellesleg az arc közelik, és a nagylátószöggel készített képek változatosabbá teszik az anyagot.

csaladi fotozas 10

10. Technikai beállítások

Egy pontban azért kitérnék ezekre is.

Én természetes és állandó, LED fénnyel fotózom, mert azzal lehet sorozatokat lőni, és minden képen egységes lesz a fény, ami töredékére csökkentheti az utómunkát. A vaku nem tud mindig ugyanúgy villani, főleg ha másodpercenként többször exponálunk. Ezért a záridőt 1/400-ad körül használom, de ugrálásnál dobálásnál mindenképp 1/800-adra, vagy rövidebbre állítom.

Rekesz 2,8 körül-4 között, akkor már a többség éles a képen, vagy max egy kicsit, nem zavaróan, hangulatosan életlenebbek a szülők.

Az iso ezekhez alkalmazkodik, de a mai gépek simán bírják a 800-1000 körüli beállítást is. Azért próbálom 600 körül tartani, és inkább picit alulexponálni, legalább a függöny részleteit is megtartom.

Természetesen rawban dolgozunk, így utómunkában lehet menteni azt, amire a helyszínen nem volt idő.

Ugye a pillanatot kevésbé tudod retusálással visszahozni, ezért van, hogy családi fotózásnál, amikor nincs kezedben 100%-ig az irányítás, érdemes nem ideális körülmények között is készíteni egy-két képet, ha az akció indokolja. Persze az a legjobb, ha mindenre fel vagy készülve, ezért fontos, hogy a fény valamennyire egységes, és mobil legyen.

11. Játék a kezekkel

Ha a kicsi nem akarja levenni a kezét az arcáról, szájából, próbáljunk játszani kukucskáló játékot, vagy süti, süti pogácsát, csip-csip csókát. Kérdezd meg attól a kislánytól, aki folyamatosan harapdálja az ujjait, hogy képes-e a haját az ujjai köré csavarni. Vagy mutassa meg hol az orra, hol van apa füle, anya medálja. Így olyan kép is lehet belőle, mintha simogatná őket. 

12. Egymás felé

Ha nem a kamera felé tartja a szülő a gyereket, hanem magával szemben, akkor egyrészt bensőségesebb képek születhetnek, másrészt a szülőre is tud nézni, meg a fotósra is, több esély van az erős képre, mintha csak egy választása van, egy idegen. 

13. Egy, kettő, há-rom!

Beszéld meg vele, hogy elszámoltok 3-ig, akár vele együtt, vagy vigyázz, kész, rajt, aztán valami izgi történik. Vagy ő csináljon valami izgit. (dobjon feléd hógolyót, üvöltsön, mint egy oroszlán, vagy mutassa meg hány éves)

Akkor nagy eséllyel fog figyelni Rád, cukin koncentrálni.

Számolás közben is fotózz persze, akár sorozatot, biztos, ami tuti, inkább válogass többet. Tovább tart kevés rosszból kiválasztani a legkevésbé rosszakat, mint több képből kidobálni pár rosszat.

Szóval ne végig, de néha, ha bele van merülve valami játékba, ezzel is irányíthatod a figyelmét

14. Vicsorgás

Ha nem természetes a mosolya, akkor kérjük meg, hogy döntse az arcát jobbra, majd balra. Teljesen más szögeket, így teljesen más arcokat kapunk, és van amelyikben természetesnek fog tűnni, főleg, hogy a koncentrációtól elfelejt vicsorogni.

15. Ha nagyon eleven az egyik gyerek

És úgy érzed, ha meggörbülsz, akkor is szabotálja a családi fotózást, kérd meg a felnőtteket, hogy adogassák egymásnak a gyereket, vagy döntsék fejjel lefelé egy kicsit. Vagy hintáztassák ketten a kezét, lábát fogva. Lehet, hogy nem lesz egy komoly beállított kép sem, de mennyivel jobb egy csomó vicces, mint a durcás, nemdebár? És ehhez nem is kell, hogy „rossz” legyen a gyerek.

16. Zene

A legtöbb gyereknek vannak kedvencei, amikre felcsillan a szemük. Nem érdemes kihagyni. Énekelhet, táncolhat vagy elmesélheti, miért szereti.

17. És ha már tényleg semmi nem működik

Ha már teljesen elvesztettük, megpróbálhatjuk még a mesét mobilról, a fényképezőgép mellől játszva, hogy ő is lássa. Ez már csak extrém esetekben, szerencsére ritkán kell.

 

Nézzünk néhány típust személyiség alapján

 •  Aktív, mozgékony

Imádni fogja, ha arra buzdítod ugráljon, akár az ágyon is, amit otthon valószínűleg nem lehet. Vagy „psszt, kússzál át apa széke alatt!” Ő úgy lesz hiteles, életvidám, önmaga. Ha nagyobb, a szoborjátékkal meg-megállíthatjuk.

Jó lehet még versenyhelyzetet teremteni apával, ha nagyobb, szkanderezhetnek is, az biztos, hogy nem műmosoly lesz belőle, főleg ha apa hagyja magát.

 • Félénk

A legtermészetesebb kifejezéseket a saját szüleinek adhatja, közelről viccelődjenek vele, míg a fotós távolabbról próbálja elkapni a pillanatokat, akár telével, amíg nem érzi, hogy már komfortosabb a gyerkőc.

A tükör is jól működik, mert kiesünk a látóteréből, és lekötheti a saját látványa.

 • Nyűgös

A gyerekek figyelme könnyen elterelhető, még a fájdalmáról is.

Először is persze meg kell vígasztalni. Lehet csak ennie kell valamit, vagy egy picit szabadon játszani.

Ha anyába bújik, és nem zavarja, akkor azt is le lehet fotózni, nagyon meghitt képek készülhetnek.

Ha ezek nem segítenek, próbálkozzunk azzal a mókával, amit a hétköznapokban a legjobban szeret. Sokszor a dobálás is segít pl.

Sokszor dícsérjük meg, bíztassuk, ez egy felnőttnek is jól esik.

 

csaladi fotozas 11
csaladi fotozas 12

Végül itt van pár tipp korcsoportokra lebontva.

Amelyikkel tudsz azonosulni jegyezd meg, a többit nyugodtan engedd el, a felnőttek, így a fotósok személyisége is eltérő, mi válik be.

1 éves korban a legfontosabb, hogy a gyerek jól és biztonságban érezze magát. A legjobb módja annak, hogy ezt elérjük, az, ha játékos és vidám hangulatot teremtünk. Itt van néhány tipp, hogyan lehet ezt elérni:

 • Játszuk azt, amit a gyerek szeret, például labdát gurítani, babázni, építőkockázni.
 • Mutassunk vicces arckifejezéseket, adjunk ki hangokat, tüsszentsünk.
 • Hallgassunk olyan dalokat, amiket szeret, énekeljünk, táncoljunk.
 • Adjunk ki vicces hangokat, utánozzunk állatokat, a szülők tudni fogják, min szokott nevetni.
 • Használjuk kedvenc játékait, hogy felkeltsük a figyelmét, majd tegyük a hátunk mögé. Kukucs játék.
 • Kérd meg, hogy mutassa meg az orrát, fülét, száját, stb.
 • A csikizés, dobálás nagyon hálás, ha más is van a képen.
 • Ha egyedül van, az Elkaplak.. játékos fenyegetése.

2 éves korban már bőven elkezdődik a kisgyerek egyéniségének kibontakozása, és általában szereti, ha odafigyelünk rá.

 • Kérjük meg, hogy mutassa meg a kedvenc játékát, kedvenc könyvét vagy kedvenc ruháját. Ezekkel integethetünk is majd neki, vagy valami hangot adó tárggyal.
 • A helyszín játékait használva, itassuk meg a macit, etessük meg sütivel, apának is vigyél kávét. Közben mesélhetünk a tündérről, akitől a teás csészét kaptuk, hogy: Képzeld, ilyen hosszú haja volt! Így elkaphatjuk egy-egy kíváncsi pillantását.
 • Úgyis többnyire a földön ülünk, kérjük meg, hogy segítsen nekünk a fotózás során, például valamit vigyen oda, hozzon ide, maci, süti, nyunyóka maga után húzásával, bármi ami cuki. Sok gyerek nagyon szívesen segít.
 • Kérjük meg, hogy mutassa meg nekünk, hogyan tud ugrani vagy táncolni, így természetes és aranyos pillanatokat kapunk el.
 • Képzeld el az egyik fán lakik egy mókus. Hol a mókus, keresd meg! Hopsz, nincs itt a fejemen?
 • Bújócska, akár ő bújik el, akár Te a lámpák mögé.
 • A zene itt is, ahogy minden korosztálynál működhet.
 • Csak úgy, mint a csikizés, dobálás, elkaplak.

3-4 éves korban már sokkal könnyebb a dolgunk, mivel a gyerekeknek van már egy szélesebb érdeklődési köre, és szívesebben kommunikálnak. Itt van néhány tipp, hogyan lehet ezt kihasználni:

 • Kérjük meg, hogy mutassa meg, mekkorát tud ugrani, a legjobb táncmozdulatait, hogyan pörög a szoknyája, vagy hogy milyen erős
 • Használjunk vicces kiegészítőket, például szemüveget, kalapot, parókát.
 • Kérdezz tőle, például „Mi a kedvenc ételed?” vagy „Ki a kedvenc mesekaraktered?”, és ne felejtsd el megosztani a saját válaszodat is.
 • A játékos környezet, például a kisautó, hintaszék, hógolyók használata, hogy természetes és élethű pillanatokat kapjunk el.
 • Mutassunk neki képeket, amiket róla csináltunk, hogy megértse mi történik, és akár közreműködőbb legyen.
 • Kérjük meg, hogy tiszta erőből szaladjon oda apukájához, aki majd felkapja.
 • Sétálunk, sétálunk, egy kis dombra lecsücsülünk, csüccs.
 • Beszéljünk az életében történt érdekes dolgokról, például az óvodáról vagy az új barátairól, hogy mosolyt csaljunk az arcára.
 • Kérjünk tőle segítséget, ez is szinte minden korosztálynál működhet

5-6 éves korban:

 • Kérdezz tőle vicces dolgokat a barátairól, az iskoláról vagy az otthonáról, és reagálj a válaszaira vicces módon.
 • Engedd, hogy megmutassa, milyen kreatív és vicces tud lenni, és bátorítsd őt poénok kitalálására. Gyakran dícsérd meg.
 • Vond be a folyamatba. Korukból adódóan kíváncsiak, szóval ha alkotó részese lehet a kép készítés folyamatának, az egy nagyszerű mód arra, hogy ők is elkezdjenek lelkesedni a fotózás iránt. Mutasd meg nekik a képet, amit csináltál róluk, kérdezd meg hol szeretnék a következőt vagy milyen kellékkel, esetleg engedd, hogy ő is megnyomja párszor a gombot.
 • Játssz olyan játékokat, amelyek vicces helyzeteket teremtenek, mint például „séta a képzeletbeli kutyámmal”, szoborjáték, vagy „találd ki, milyen hangot adok”.
 • Mutass neki pózokat, mert őket már simán rá lehet venni profibb beállításokra, és Téged könnyen leutánoznak.
 • Kérdezd meg, hogy mit gondol, Neked mi lehet a kedvenc játékod, majd mutasd meg neki a legviccesebb játékodat.
 • Használjuk fel a kedvenc témáját, például a dinoszauruszokat, az űrutazást vagy az állatokat, hogy érdekes pillanatokat kapjunk el.

    

   Mentsd el ezt a cikket, és térj vissza hozzá, ha izgulsz egy családi fotózás előtt.

   Miután anyuka is sok képen rajta lesz (és főleg azokból fog választani retusra is) ezért a Női póz trükköket is érdemes elolvasnod, hátha találsz benne valami hasznosat.

   Összefoglalva, a fényképezkedéstől ódzkodó gyerekek fotózása kihívásokkal teli, de csodás élmény lehet. Türelemmel és játszótársként kezelve őket, valamint a megfelelő helyszín és világítás kiválasztásával, gyönyörű és hiteles képeket készíthetsz, amelyek tükrözik személyiségüket, és megragadják a gyermekkor varázsát. Kis gyakorlással és sok szeretettel olyan fényképeket készíthetsz, amiket az elkövetkező években kincsként őrizhetnek.

    

   csaladi fotozas 14

   „A gyerekkor az egyetlen időszak az életben, amikor azt hisszük, a lehetetlen mindennapos.”

   George Bernard Shaw

   Szeretnél értesülni hasonlóan hasznos bejegyzéseinkről, és újdonságainkról?

   Érdekel a cikk!

   Persze, hogy feliratkozom a hírlevélre! Érdekelnek a további ingyenes edukációs tartalmak, események, kihívások, közösségépítés, szeretnék fejlődni, ismerkedni fotósokkal, inspirálódni.

   Loading...