kismama-fotozashoz-ruha98

 + 9 ötlet, kiegészítő a cikk végén

(Olvasási idő 8 perc)

Ha itt vagy, akkor valószínűleg már nem kell meggyőzzelek arról, miért olyan fontos megörökíteni ezt az igazán különleges időszakot.

Ha már rászántad Magad, akkor érdemes egy kicsit felkészülni rá, és nem csak a fotós ötleteire és profizmusára hagyatkozni, mivel gyakorlatilag végtelen féle képet lehetne csinálni. Minden apró döntés, ruha, kiegészítő, helyszín és póz hozzá fog rakni ahhoz, hogy ne egy idegen címlaplány, hanem valóban Te legyél a fotókon.

Nézzük hát sorra, miket kell átgondolnod.

Mikor érdemes kismama fotózásra jelentkezni?

Magát a fotózást a 7. és a 8. hónap közé érdemes szervezni, amikor már látványos a pocak, de még könnyen megy a mozgás, és nem vizesednek a lábak. Ez mindenkinél egyéni, és maga érzékeli, hogyan változik a teste. A fotózásra egy-két hónappal előbb érdemes bejelentkezni, főleg ha stúdióban szeretnétek és hétvégén. Októbertől decemberig, a karácsonyi időszakban ez inkább 3 hónap.

kismama-fotozashoz-ruha26
kismama-fotozashoz-ruha21
kismama-fotozashoz-ruha10

1. Stílus és Hangulat

Először is, a legfontosabb döntés, hogy hogyan szeretnéd viszontlátni Magadat? Nézzünk néhány variációt!

 • Romantikus csipkerengeteg, fehérnemű, fátyol, tüll anyagok
 • Dívaként csillognál selyemben
 • A természetben szaladgálnál bohém csizmában a naplementében
 • Letisztult papírháttérnél a minimalizmus jegyében
 • Főleg páros képeket szeretnél a kispapával, életszerű, otthonos környezetben
 • Tejben-vajban fürdenél virágok között
kismama-fotozashoz-ruha07
kismama-fotozashoz-ruha16
kismama-fotozashoz-ruha25

2. A kismama fotós

Ha már tudod, mi állna hozzád a legközelebb, olyan szemmel érdemes szétnézni a fotósok között, hogy kinek a munkái tetszenek. Mindenkinek van egy specializációja, amiben a legjobbat tudja nyújtani. Például ha valaki nagyon jó esküvő fotós, nem feltétlen profi kismama fotós.

Érdemes tapasztalt fotóst választani, és nem ezen spórolni. A legolcsóbb és egy középkategóriás fotós között pár ezer Ft különbség lehet, de a nap végén, az előbbi bizonyulhat sokkal drágábbnak, pénzkidobásnak, ha utálod az elkészült képeket.

Tehát a fotós portfólióját alaposan érdemes átböngészni. Ha pedig sikerült megállapodnotok, nyugodtan küldjél neki inspirációs képeket az internetről, hogy még jobban értse, lássa, mik az elképzeléseid.

3. Kismama fotózás – Helyszín

Ha az előző két pont pipa, akkor már valamennyire letisztul benned a tökéletes helyszínek listája.

Alapvetően 4 féle lehetőség szokott felmerülni.

 • A saját otthonotok, ahol meghitt, személyes pillanatokat örökíthettek meg. Ez sokszor nem ideális helyszűke miatt, de ha úgy érzed, hogy megfelelő, akkor egy profi fotós meg fogja oldani.
 • Fotóstúdió, ahol adottak a változatos, varázslatos hátterek, kismama ruhák kifejezetten fotózásra, sminkes, és profi fények. Itt semmihez nem kell alkalmazkodni, a kreativitásotokat lehet engedni szárnyalni.
 • Természetes környezetben napfelkeltekor, vagy naplemente előtt. Ez lehet erdő, hegytető, de akár a Bazilika, Halászbástya környéke. Itt annyi a kompromisszum, hogy nem tudsz 8-szor átöltözni, legalábbis a kíváncsi tekinteteket el kell viselni. Általában a mosdó is hiányzik, és ki vagytok szolgáltatva az időjárásnak.
 • Egyéb bérelt külső helyszín, akár kastély, kávézó, könyvtár, vagy ami éppen közel áll a szívedhez.
csaladi fotozas 04

4. Ruha választás a Kismama Fotózásra

A megfelelő ruha kiválasztása kulcsfontosságú a kismama fotózás során. A cél az, hogy a ruhák kiemeljék a várandósságod természetes szépségét és báját, személyiségedet, miközben kényelmesek és jól érzed Magadat bennük.

 1. Kényelmes viselet: Fontos, hogy a választott ruhák, cipők hordhatóak legyenek, és ne szorítsanak vagy korlátozzák a mozgásodat. Rugalmas anyagok és szabások előnyben részesítendők, melyek alkalmazkodnak a tested változásaihoz. Stúdió körülmények között nagyon ritkán használunk cipőt, a legtöbb ruha uszályos, el is takarná, szóval nem kell magassarkúban szoronganod.
 2. Kiemelő fazonok: Profi szabásukkal kiemelik és hangsúlyozzák a növekvő pocakot, miközben előnyös esésükkel elfedik azokat a részeket, amiket kevésbé szeretsz Magadon.
 3. Gyűrődésmentes mégis elegáns, romantikus és könnyed anyagok, legyen akár selyem hatású, tüll vagy csipke. Varázslatosan mutatnak a kismama fotókon, és különleges, álomszerű hangulatot kölcsönözhetnek a fotóknak.

A Little Grandma fotóstúdió kismama ruha választéka:

Büszkén kínálunk több, mint 40 különböző kismama ruhát, melyek kifejezetten fotózásokhoz lettek tervezve. Ezek a ruhák kényelmesek, trendiek, szuperelőnyösek, és minden kismamának lehetővé teszik, hogy igazán csodálatosan mutasson a fotókon. Választékunkban megtalálhatóak az estélyi ruháktól kezdve a romantikus csipke body és köntösökig minden, hogy mindenki megtalálja a számára tökéletes stílust.

Itt válogathatsz közöttük, és képzeld, mind benne van a bérleti díjban, korlátlanul igénybe veheted. Egy méretek, de annyira rugalmasak, hogy a 95%-uk bármilyen méretre jó. Ha érdekel, akkor bármikor eljöhetsz felpróbálni őket, hetekkel a fotózás előtt is.

Sok fotós fel van szerelkezve saját ruhatárral, szóval ha megvan a helyszín, stílus és fotós, akkor már tudod milyen ruha fog illeni a koncepcióba. Persze lehet először a ruha van meg, és ahhoz alakítod a stílust és a helyszínt.

 

kismama-fotozashoz-ruha09

5. A kispapát hozhatom?

Természetesen erősen ajánlott, hiszen a boldogságot is sokkal erősebben lehet tükrözni két szempárral, és apuka ugyanolyan fontos állomáshoz ért az életében, mint Te.

Ő is készüljön sötét és világos ingekkel, hogy bármelyik ruhádhoz passzoljon. Persze ha nagyon nem inges, lehet valami letisztult felsőben, amin nincsenek feliratok, minták.

Nagyon jó, ha ő is tükrözi a saját stílusát akár kalappal, látványosabb kiegészítőkkel.

Alapvetően a hosszú ujjú felsők, ingek fognak férfiasan kinézni a képen, de ha olyan a koncepció, lehet egy trikó, vagy a félmeztelensége fog a legjobban működni.

kismama-fotozashoz-ruha18

6. Pózok a kismama fotózásra

Sok kismama nehezen barátkozik meg a plusz kilóival, ami természetes velejárója a babavárásnak.

A megfelelő pózok kiválasztása is segít abban, hogy azt domborítsuk ki, amit szeretnénk, és azt rejtsük el, amit kevésbé mutogatnánk.

 1. Pocak hangsúlyozása: Az egyik legfontosabb a kismama fotózásnál a kismama pocakjának hangsúlyozása. Ennek megvalósítása érdekében a kismama állhat (ülhet) oldalról vagy félig szemből, hogy a pocak jól látható legyen. Ha a fotós tud világítani, akkor teljesen szemből is tudja hangsúlyozni a kerekedő pocakot.
 2. Nézés irány: Nagyon szép, ha nem mindig a kamerába, hanem lefelé nézel. Ne konkrétan a pocakodra, mert az betokásít, picit a lábad elé, olyan fél méterre. A fotón úgy fog tűnni, hogy a pocakodat nézed, mégis lehet látni még a szemedet, nem olyan lesz, mintha csukva lenne. A vállad felé is nézhetsz lefele, az talán még szebb is, mint ha simán előre nézel, de persze ez függ attól, hogy milyen a póz, és hol a fotós. Ha pedig a fény felé nézel, akkor nagyon szépen kihangsúlyozódik a szemed színe és az írisz.
 3. Kézmozdulatok és gesztusok: A kéztartás rengeteg érzelemmel töltheti fel a képet. Például a kismama simogathatja a pocakját, de az is nagyon bensőséges, ha az egyik kezével a nyakánál, hajánál simítja a saját bőrét. Az ilyen mozdulatoknál a középső ujjat elég használni érintésre, a többi lazán, kecsesen kövesse. A könyök a legtöbb póznál lefele nézzen, és távolodjon el picit a testtől, hogy ne olvadjon bele a derékvonalba.
 4. A lábtartás különösen fontos, ha szemben, ha féloldalt, ha teljesen oldalt állsz, a fotóshoz közelebbi lábat szoktuk behajlíttatni, az egyik térdet a másik elé húzni. Ez homokóra alkatot kölcsönöz bárkinek. És persze spicc hozzá. Üléskor is vékonyítja és hosszabbítja a lábakat, ha a fény felé eső lábunkra ülünk, megdőlünk egy picit, a másikat, amelyik a fotós felé esik, felhúzzuk, és jobban kinyújtuk.
 5. Csinálhattok dinamikus képeket, amikor dobjátok a ruha anyagát, vagy megfújjátok szélgéppel a hajadat, sétálsz, forogsz.

A pózokat órákig lehetne részletezni, ezzel kapcsolatban van egy részletesebb blogbejegyzésünk, ha szeretnél felkészült lenni, és amúgy is bármilyen további, akár utazós-telefonos fotózásra is a legjobb formádat hozni.

Helyben meg úgyis a fotós dolga, hogy minden részletet figyeljen, korrigáljon és instruáljon.

Nem szereted a beállított képeket?

Senki nem szereti, és a fotókon is a természetesség az, amire törekszünk. Mégis, ha egy sorozat elején nincsen nagyjából instruálva a modell, akkor lehet, hogy természetesen fogja érezni magát fotózás közben, (vagy bizonytalanul, hogy mit is csináljon) de a képeket visszanézve nagynak fog tűnni a tokája, rövidnek a lába, zavaró és torz tartásban lesz a keze, satöbbi.

Miután felvetted a pózt, utána csomó mindent lehet variálni, távolba nézni, pocakra nézni, ezt fogni, azt simogatni.

Ha a párod is ott van akkor egymásra fogtok nézni, apró puszikat adni egymás arcára, homlokára, összebújtok. Tehát a kamerába feszengve nézés az, amit mindenképpen elkerülünk. Így lesznek természetesek a beállított képek, miközben mégis a legjobb formátokat hozzátok.

kismama-fotozashoz-ruha11

7. Szükség van sminkre és frizurára?

Röviden, igen.

A fotósnak nem dolga, hogy minden bőrhibát, pigmentfoltot, lenőtt szemöldököt, stb… kiretusáljon. Persze sokan megcsináljuk, de érdemes úgy érkezni, mintha színházba mennél, vagy esküvőre, tehát legyen ápolt a bőröd, a hajad és a körmöd.

A jó smink lehet natúr, természetes is, de ez is attól fog függeni, hogy milyen stílus lesz az irányadó. Mindenesetre a fotós munkáját is megkönnyíti, és tud más részletekre koncentrálni retusálás során, nem is beszélve arról, hogy természetesebben fog mutatni, mint egy túlretusált bőr.

Legalábbis a magazin igényességű retus a legtöbb családi-kismama csomagba nincsen beépítve az árba, és a többség ki sem fizetné.

A kibontott, hosszú haj előnyösebb, mint egy elegáns konty, mert el lehet vele takarni a tokát, integető izmokat.

Fontos, hogy a smink és a frizura is önazonos legyen, mert ha nagyon túlzásba esel, vagy a szolgáltató nem profi, akkor nem fogsz magadnak tetszeni egyik képen sem, hiába a belerakott idő, munka, a szép fények, és a retus. Szóval fontos, hogy ha a legjobb eredményre törekszel válassz sminkest, és profit.

A Little Grandma fotóstúdió ajánlott sminkese 12.000 Ft-ért elkészíti a sminkedet és plusz 5000 Ft-ért a hajadat is besüti, igény szerint.

Orosz Ivett

+36309547254

Fotózás után pedig érdemes valami randis programot szervezni, ha már van sminked, és még épp ráértek kicsit kettesben lenni. 😉

 

kismama-fotozashoz-ruha14

Végül pár kismama fotózás kellék, ötlet

A Little Grandma fotóstúdióban is elérhető dolgokat megcsillagoztuk, így azoknak a beszerzésével már nem feltétlen kell foglalkoznod.

Amelyikkel tudsz azonosulni, azt szerezd be, ami távol áll Tőled, azt engedd el.

 • Pocakfesték: Alkalmazzatok festéket, vagy akár rúzst a pocakra, és készítsetek egyedi, színes mintákat vagy üzeneteket a fotókhoz.
 • Pocakmatrica: Vicces vagy kedves matricák, amelyeket a pocakra helyezve még egyedibbé teszik a fotókat
 • Bébi cipők: Készítsetek cuki fotókat a pici cipőkkel, a szülők cipője között, vagy a szülők tenyerében pihenve.
 • Ékszerek*: Szép, kismama ékszerek, amelyek kiemelik az anyuka nőiességét és eleganciáját.
 • Lufik*: Színes lufikat használhattok kiegészítőként, hogy feldobjátok a képeket és még játékosabbá tegyétek az hangulatot.
 • Virágkoszorú*: Rakjatok virágkoszorút a kismama fejére, amely romantikus és bohém hatást kölcsönöz a képeknek.
 • Mesekönyvek: Használjatok mesekönyvet cuki kis mesélős, ábrándozós jelenetek megalkotásához.
 • Tábla*: Ráírhatjátok, hogy „Baby on board”, vagy ha van már gyereketek, a kezébe adva, hogy „Nagytesó leszek”.
 • Ultrahang fotó: Akár a pocakhoz tartva, akár egy kis plüssel, amit Neki vettetek, igazán személyes tud ezáltal is lenni a fotó.
 • Régi játékod, babád: Nagyon hangulatos lehet valami retro, személyes tárgy.

  Mentsd el ezt a cikket, és térj vissza hozzá, amikor belekezdesz a szervezésbe

  kismama-fotozashoz-ruha03
  kismama-fotozashoz-ruha17
  kismama-fotozashoz-ruha23

  „Ahogy a tested változik, úgy formálódik a szíved is. Engedd, hogy a fotók visszatükrözzék ezt a gyönyörű fejlődést!”

  ChatGPT

  Szeretnél értesülni hasonlóan hasznos bejegyzéseinkről, és újdonságainkról?