Pózolás Kisokos

Minden, amit a pózolásról tudni akarsz, de nem tanítják

9 Tipp, hogy vékonyabbnak tűnj (vagy a modelled) a fotókon.

Meg egyébként is.

(Olvasási idő 10 perc)  

Semmi stressz.

A fotózás sikere áll, vagy bukik a pózokon.

De ne essünk pánikba, egy tapasztalt fotós segíteni fog, hogy a lehető legjobb formádat hozhasd.

Azért nem árt felkészülni, ha például glamour fotózásra készülsz, hogy ne döcögjön a fotózás minden kis instrukció miatt, inkább több átöltözés és helyszín férjen bele.

Manapság amúgy is elkerülhetetlen, hogy az ember lányáról heti egy-két (há-négy) kép készüljön, szóval ezek az igazságok bárhol hasznosíthatóak. Mindenki tudja, hogy ha kihúzza magát, hátra feszíti a vállát, máris fogyott 6 kilót, és nőtt 5 centit, ránézésre.

De hogyan lehetünk egyszerre laposak és kerekek, és persze mindezt „szögben”?

Milyen pózolás trükköket alkalmaznak a csajos csajok?

Hidd el, nem mindenki homokóra alkat, miközben sorban áll a pékhez, fotón viszont ide-oda pakolhatunk 10-20 kilókat, csak egy jól megválasztott pózzal. Ez a legtöbb nőnek bizony, nincs ellenére.

Abszolút kisugárzás, egyéniség, önelfogadás párti vagyok, de hát valljuk be, a következő kérdések szinte minden fotózáson felmerülnek. Hangsúlyozzuk tehát azt, amit szeretsz magadon, amit pedig kevésbé, azt simán rejtsük el.

Nincsenek egyetemes szabályok. Ami jól áll egy körte alkatúnak, az lehet pont rosszul torzít egy alma formával büszkélkedő leányzót. Ezért próbálom elmagyarázni a hatásmechanizmust, hogy ne betanuld, hanem megértsd.

Nézzük először is az alapokat.

Kezdjük az arccal, mert az a testrészünk az, ami a legtöbb fotón valószínűleg rajta lesz, ugyebár.

Egy jó fotós minden fotózást azzal kezd, hogy megnézi, melyik a legjobb szöge a modell arcának. Miután többségünknek nem teljesen szimmetrikus az arcunk, ha húzunk egy képzeletbeli felezőt az orrnál, akkor láthatjuk, hogy az egyik profilunk jobban hasonlít ránk, mint a másik, ezért érdemes inkább az előbbit erőltetni. Ezt akár magunkon is felfedezhetjük a tükörben, és fontos észrevenni, hogy milliméterek is számítanak.

melyik-profil-jobb-porte-foto
melyik-profil-jobb-noi-porte-foto

Egy tanulmány (Wake Forest University) szerint, a legtöbb embernél a bal arcfél kifejezőbb az érzelmeket illetően de az előnyösebb profil függ attól is, hogy melyik szemed nagyobb, merre ferdül a mekkora orrod, ilyesmik.
Aztán ezeket fénnyel lehet még alakítgatni, lágyítani, de az már a fotós dolga.

A hosszúra nyúlt bevezető után pedig nézzük a tippeket!

1. A legfőbb Szent Grál

Egyik leggyakoribb hiba, hogy behúzzuk az állunkat, mintha félnénk a kamerától. Ezáltal tokát és ráncokat varázsolunk a nyakunkra. Ezért, amire végig figyelni kell, hogy homlokunkat előre, állunkat picit lefelé toljuk. Persze ha szemből fotóznak, mert oldalról azért furán néz ki.

Ezzel máris elértük, hogy karcsúbbnak tűnik a nyakunk, kisimulnak rajta a ráncok, és definiáljuk az állcsontot. Plusz szép árnyék keletkezik, ami a maradék ráncokat és tokát is elrejti. Instant fiatalság, karcsúság. Ez olyan jolly-joker, ami kis befektetéssel nagy eredményt ér el. Főleg, hogyha nem csinálod, akkor bármilyen szép a fény, és a sminked, mehet a kép a kukába. Hidd el. 

Úgyhogy állakat előre!

(Ez különösen akkor nehéz, ha még egy gyerek is izeg-mozog a kezedben)

noi-portre-tokaval
noi-portre-toka-nelkul

Még jobban slankítja az arcot, főleg ha kerek, ha egy kissé elfordítjuk, és/vagy döntjük a fejünket oldalra. Hangsúlyosabbak lesznek az arccsont vonalai, és inkább háromszögre fog a formája hasonlítani, mint körre. 

Plusz ha a nyelved a szájpadlásodon tartod, az is megemeli valamivel a tokát. Na, hagyjuk a tokát. Volt, nincs.

noi-portre-szogek

Tipp fotósoknak:

 • Tekintélyesebb toka méret esetén érdemes picit szemmagasság feletti szintről fotózni a modellt, és a hajával is sokat ki lehet takarni, ha hosszabb. Túl magasról fotózva viszont könnyen “összenyomhatjuk” a modellünket, picinek, tömzsinek fog látszani, eltűnik a nyaka, szóval abban szintén nem lesz köszönet.
 • Ha határozottan szemmagasság felettről érkezik a fény, szép árnyékot képezhetünk az áll alatt, ami által távolabbinak, ezáltal kisebbnek fog tűnni a toka.

2. Apróságok az arcon

Vedd a szádon a levegőt. Egyrészről nem nőnek meg az orrlyukaid, ahogy lélegzel, másrészről szintén megnyúlik az arcod, és ad egy klasszikus, ártatlanul dögös hatást. Nem mellesleg nagyobbnak tűnik a szád, kisebbnek az orrod. Minden mindennel is összefügg.

hunyorgas-nelkul-mosolyogni
mosolygos-hunyoritos-portre-studioban-piros-ruha

Itt megjegyzem, hogy ha mosolygós képet szeretnél, picit hunyorítsd a szemed, mert úgy lesz természetes.

Úgy is mondhatnám, a szemeddel mosolyogj, árassz önbizalmat. A kisugárzás a fotón is átjön.  

Ráadásul tágra nyílt szemekkel mosolyogva inkább ijesztő hatást érsz el, mint kedveset.

Ha tudod, nem csodálkozósan, de hangyányit felhúzni a szemöldöködet, az is szépen kinyitja a tekintetedet. Persze ezt is túlzásba lehet vinni, úgyhogy tényleg csak finoman.

Ugye, hogy az első kép milyen kislányos és natúr, a második meg tiszta címlaplányos?

noi-porte-studioban-piros-ruha
noi-porte-studioban-piros-ruha-szemoldok-felhuzva

 Tipp fotósoknak:

 • Nagyon építő, ha megmutatsz pár jól sikerült képet a modellednek, hogy utána sokkal magabiztosabb legyen, vagy hogy időben kiderüljön, ha nem tetszik neki mondjuk a haja.
 • Minél közelebbről fotózol, annál látványosabb „torzulást” lehet elérni az arc arányaiban, a kamera síkjához képesti dőlésszöggel. Ha például széles a modell állkapcsa, akkor a homlok dőljön közelebb az objektívhez, ezáltal a szeme is nagyobbnak tűnik. Persze egy (kopaszodó) férfinál, vagy nagyobb homlokkal megáldott hölgyeménynél ez épp fordítva mutathat jobban. Érdemes kísérletezni különböző karakterű ismerősökön. 
 • Ha a vendégünk pedig egy méretesebb orr boldog tulajdonosa, akkor világítsuk és fotózzuk szemből, vagy kicsit oldalról.
 • Amikor levegőt vesz a modell sokat nőhet a mellkasa, és jobban kilátszhat a kulcscsontja, amitől máris egy törékeny francia nő benyomását keltheti.

3. Jó, de hogyan álljak??

Ezerféleképpen lehet, de vegyünk például egy klasszikus fitnesz modell pózt, hogy láss összefüggéseket, amik aztán a legtöbb pózban hasznodra lehetnek.

Biztosan láttad már: Testsúly azon a lábon, ami messzebb van a fotóstól, másik láb behajlítva. ( a legtöbb ütős pózban legalább egy láb be van hajlítva, ha megfigyeled) Lábfej spiccen, így hosszabbnak és karcsúbbnak tűnik. (magassarkúban még jobb, de azzal együtt is mehet a spicc) 

Csípőt emeljük ki oldalra, hogy szép ívet adjunk neki, és a derekunk is hangsúlyosabbá váljon.

Térdet behúzzuk picit a másik elé, lábfejet kicsit döntsük ki oldalra, ne közvetlen a másik lábfej elé. Ezzel a combok jó nagyot kitakarnak egymásból, és inkább egy sellőre fogunk hasonlítani, mint egy uborkára.

A csípő kevésbé széles, ha picit féloldalasan látszik, miközben a felsőtestünk a kamera felé forgatjuk, így növelve a különbséget a derekunk és a vállunk szélessége között is. Persze ha épp a csípőnk keskeny, és a vállunk széles, akkor pont fordítva. Játék az arányokkal a homokóra szellemében. Ez a két dimenzió előnye. Ami szemből látszik, szélesebbnek tűnik. 

Ha viszont túl nagy a hasad, és nem vársz éppen babát, akkor lehet, hogy nem a féloldalas csípő lesz a nyerő, hanem teljesen szemből.

A vállat mindig engedjük le. Egyrészt hosszabbítja a nyakat, másrészt sokkal relaxáltabb látványt nyújt.

allo-pozok-fotozashoz

Innen már csak egy lépés a híres S-póz, amiben a mezítelen Dávid is haragragyúltan várakozott Góliátra.  (Michelangelo Dávid szobra)

Ugyanúgy egy lábon van a testsúly, másik ferdén behajlítva. Egyenes láb oldali váll lóg, másik váll kissé felhúzva, így jön létre az izgalmas forma.

Szépen hangsúlyozza a derekadat. Annyi, hogy a fejed inkább a hajlított láb fele dőljön.

s-poz-fotozas

 Tipp fotósoknak:

 • Kismamát is lehet úgy fotózni szemből, hogy látszódjon a szép kerek pocija, ha 45 fokos vagy nagyobb szögből világítod, míg ha szemből világítanád, nagyon lágy fénnyel, akár teljesen el is lehetne tüntetni a domborulatot.

4. Úton a 90-60-90 felé

Másik trükk, amivel méreteket lehet változtatni, hogy ami messzebb van a kamerától, akár jóval kisebbnek látszik, míg a közelebb hozatallal ugye, nagyítani lehet.

Például ha túl széles a csípő, keskeny a váll, akkor a mellkast toljuk a kamera felé. Nem kell túlzásba esni, már 10-20 centik is számítanak.

Ez a póz természetesen előnytelen az amúgy is erős felsőtestnek.

És nem az a lényeg feltétlen, hogy szélesnek tűnjön a vállunk, hanem hogy ezáltal az alsótestünk fog arányaiban kisebbnek tűnni.

noi-portre-fotozas-pozok
mellkas-elore-noi-portre-fotozos

Fotós tipp:

 • Ha körülbelül a dereka szintjéről fotózod, akár 35 mm-es vagy még nagyobb látószöggel, az megnyújtja a lábat, az alakot, magasabbnak láttat. Nem igaz, hogy az alsó szemszög és a nagylátószög kövérít, ha jó a póz. Arra azért figyelj, hogy ne menj 2-3 méternél közelebb a modelledhez, mert az tényleg torzít, ami az arcának sem előnyös. Az alábbi képek például 24 mm-es gyújtótávolságon készültek, térd-, csípő-, szemmagasságból, az utolsó még magasabbról. Ilyenkor még fontosabb, hogy hátrébb legyenek a problémás részek, mi annyira nem maxoltuk itt ki.
comb-csipo-szem-magassagbol-keszolt-fotok-montazsa-noi-portre

5. Mit csináljak a kezemmel?

A kezünk lehetőleg szöget zárjon be a testünkkel, akár a csípőn, derékon, akár a nyakunkhoz vagy homlokunkhoz közel emeljük. Eltereli a figyelmet a hasról akkor is, ha simán előtte van, lazán összeér egy-két ujj.

Ha rövid a felsőtested, rakd a derekadnál lejjebb a kezed, ha hosszú, akkor picit feljebb. Ez is optikailag sokat nyújthat a combokon.

Ha széles a derekad, mindenképp vidd közelebb egymáshoz. Ugye milyen látványos?

csipore-tett-kezzel-poz
dogos-noi-pozok-allo

Peanut póz: Ujjak lazán összezárva, picit behajlítva, mintha kézzel törnénk mogyit. 

Amit viszont nem törünk: csuklók, bokák, ízületek, maradjanak szép egyenesek, max 45 fokos szögben. (persze mindig lehet indokolt eset)

A kézfejet ne telibe szemből lássuk, inkább oldalról, úgy kisebbnek, kecsesebbnek tűnik.

Glamour fotózásnál, vagy bármilyen portrénál amikor a modell a vállán, mellkasán, nyakán “felejti” a kezét, a középső ujjával elég ha hozzáér a bőréhez, ruhájához, és akár lassan végighúzza. Vagy dugja el picit a nyaka, haja mögé.

hogyan-tunjek-vekonyabbnak-blog-cikk-illusztracio
plus-size-modell-fotozas

Ha a modell szorong, nagyon hamar elárulja a görcsös kéztartása, és tönkreteszi az egész képet. Szóval fontos a lágyság.

Ha az segít, nyugodtan babrálj a hajadnál, nyakadnál, legyél folyamatosan mozgásban.

A mozdulat természetes lesz, nőies, és eltereli a figyelmet máshonnan.

Az alkarod pedig pont kitakarja a kényes területeket.

Hát nem csodás a természet?

keresztbe-tett-kez-noi-portre-viragfal-elott
keresztbe-tett-keztartas-magabiztos-noi-portre

Ha csak simán keresztbe tennéd a kezed, akkor is mindenképp látszódjanak az ujjaid, sokkal magabiztosabb a hatás, és ki is takarsz vele valamennyit a karodból.

Fotós tipp:

 • A szemünk szereti a szabályos mértani alakzatokat, mint például a háromszög az arcnál, vagy az ismétlődő ritmusok a kéztartásban. A kéz és a test között létrejövő „lyukak” a negatív terek. Ezek a vonalak mind-mind, finoman vezetik a szemet.
 • Ha nagyon görcsös a válla, kézfeje, rázza meg. Ha mindene feszült, lazuljon bele. Ha sehogy sem természetes bontsa le a pózt, és 3-ra vegye fel újra magától. Szánjatok rá időt, mert van, amin a photoshop sem segít.

6. A nők 90%-a nem elégedett a karjával

Emiatt is egyszerű és nagyszerű, ha nem hagyjuk, hogy szétlapuljon a felkarunk a felsőtestünkön. (na meg az alkarunk se, máshol se) Akár másfélszer akkorának is tűnhet, mint amekkora valójában. Emeljük kicsit el, de csak természetesen. 

Még látványosabb, ha a könyökünket húzzuk a derekunk mögé, közben picit homorítunk. Ahogy a 4-es pontban megtanultuk, ami távolabb van, kisebbnek tűnik, ráadásul a saját testünket használhatjuk takarásnak, és kihangsúlyozhatjuk a derékvonalunkat. Sőt egy falat is segítségül hívhatunk.

noi-portre-rossz
noi-portre-plus-size-falnal-keztartas-elrejt-poz
tálca-tarto-keztartas-noi-portre-montazs

Másik trükk, ha kifelé néz a kezünk, mintha tálcákat tartanánk.

Tónusosabbnak és vékonyabbnak fog tűnni a karod. Ez közeli portrénál nagyon jó, vagy ha van mit csinálni a kézzel.

Ugyanaz a kar, mégis bicepsz-szemszögből.

7. Mégis hogyan üljek?

Mindenki egész nap ücsörög, mégis ha azt mondja a fotós, hogy ülj le, megkérdezik, hogy kell.  Persze sejtik, hogy itt valami turpisság lesz.

 Tipp fotósoknak:

 • Kérd meg, hogy üljön le, és miközben lazán beszélgettek, legyél neki háttal, pakolászd a lámpát, majd figyeld meg, hogy a személyiségéhez passzoló és természetes pózban találod. Kezdetnek ezt kell csak finomítani..

A legtöbb ülő póznál nem előnyös, ha teljesen a kamera felé néznek a combok, hiszen rövid kis csonkoknak tűnnek. Nézzenek a térdeid kifelé, és/vagy befelé, a szögek a barátaink, hosszabbítják a lábat.

(Ha valakinek túl hosszú a lába, nyugodtan rövidítse, ha azt szeretné, és elnézését kérem, ha úgy tűnik, elhanyagolom a problémáját)

Ha a felsőtesteddel a térdeiddel ellentétes irányba fordulsz, az karcsúsít, míg ha picit bele is dőlsz, akkor magasabbnak láttat. Mintha folyamatosan nyújtózkodnál, cicásan. Egyenes a hát. Ha hátradőlnél, még jobban figyelj a nyújtásra, kicsavarodásra.

Ha támaszkodsz, figyelj a válladra, ne emelkedjen fel. De legjobb, ha nem is helyezel egyáltalán súlyt a kezedre. Felkar most se lapuljon.

Ha egy laza felhúzott-térd-átölelő pózt szeretnél felvenni, cseles vagy. Az alsó lábszáraddal takarhatsz ki egy jó nagy részt a combodból, és gyakorlatilag az egész hasadat.

Ha keresztbe rakod a lábad, akkor a kamera felőli lábad legyen felül, hogy ne törje meg a hosszú comb érzetét a másik lábad. Földön lévő lábfej is legyen spiccben, hosszú és tónusos lesz ettől az egész láb. Ha pedig képes vagy rá, emeld feljebb a felső térded, és láss csodát.

Lehetőleg a szék szélére ülj, ne tűnjön el a fenék formája, se ne folyjon szét a lábad. 🙂

ulo-poz-jo-fotozashoz
ulo-poz-fotozashoz

8. Már biztos kezdesz fáradni, nézzünk egy fekvő glamour fotós pózt

Fekvő póznál a klasszikus homokóra stratégia a következő: alul lévő derék jól megnyújtva, amitől a csípő magasabbra ugrik, a felül lévő láb térde pedig bejön előre.

Szép kerek csípőt kapunk, vékony derekat, és dögös hosszú combot. Alkaron lehet támaszkodni, csak a váll ne emelkedjen a fülig. Másik kézzel takard el a comb vagy a derék problémás részeit, szintén ügyelve, hogy a derék vonal hangsúlyos legyen, plusz a könyök hátra, felkar felemelve.

fekvo-poz-rossz
szexi-fekvo-poz

Hason fekve egyik térded húzd fel, ami a fotós felé van, így kerekebb lesz a popsi, és karcsúságot hangsúlyozó szögeket kapunk.

A könyökök itt inkább előrébb rakva mutatnak jól. 

fekvo-poz-fotozashoz
rossz-fekvo-poz-fotozashoz

 Tipp fotósoknak:

 • Ha van egy jó erős póz, nyugodtan járjuk körbe, izgalmas fényeket és teljesen más hangulatokat találhatunk más szemszögből is.

9. Ha ketten vagytok a képen

Jegyes-, esküvői, családi fotózásnál, segítségül lehet hívni a párodat, és a testetek egymáshoz viszonyított arányaival játszani.

A nő lehet hátrébb egy lépéssel, ha szeretne még alacsonyabbnak, kisebbnek tűnni a férfihoz képest, illetve testének kevésbé kedvelt részeit is takarásban tarthatja, ami rengeteget számít.

No meg mindig érjetek valahol egymáshoz, úgy lesz bensőséges, és egy nagy tenyér szuper takaró lehet a felkarodon, derekadon.

 Tipp fotósoknak:

 • Fontos, hogy a modell szimpatizáljon Veled, és érezze, hogy egy csapat vagytok. 

  Olyan dolgokról beszélgess vele, ami ŐT érdekli, sokkal nagyobb életet fogsz látni a szemében, és természetes mosolyokat, önbizalmat. Főleg ha dícséred. 

  Próbáld ki!

  Ha a modelled fotózás közben teljesen feszült, nem néz ki egyáltalán ellazultan, kezdd el mégis dícsérni.

  Hogy milyen gyönyörű, mennyire passzol hozzá ez a fülbevaló, milyen jól áll neki ez a fény, póz, satöbbi. Közben folyamatosan fotózd. (persze sokszor nézz közben a szemébe is, és szólítsd a nevén, az emberek szeretik a nevüket hallani)  A lényeg, hogy ha elég meggyőzően lelkesedsz, otthon a gépen (vagy a laborban) meg fogod tudni mondani, mikor hangzottak el a bókok, annyira kivirul 4 másodperc (2-3 fotó) alatt, mintha megkérték volna a kezét.

Van az a mondás, hogy a jó póz nem kényelmes. 

Valahol persze igaz, és biztos, hogy nem fogod közben természetesnek érezni. Azonban ha picit gyakorolsz, akár otthon, a tükör előtt, hamar bele lehet jönni. Ami a legfontosabb, hogy az arcodon a teljes ellazulás, és önfeledt magabiztosság ragyogjon felénk. 

A testtartásunk kihat a hangulatunkra. 

Ha ezt a cikket olvasva most össze vagy görnyedve, húzd ki Magad, és emeld fel a fejed! 😉

Minden elismerésem, ha idáig eljutottál, remélem több önbizalommal fogsz ezután a kamera előtt vagy éppen mögött állni.

Ha pedig ismersz valakit, akinek hasznára válna ez a cikk, biztosan hálás lesz, ha megosztod vele is!

Hát még én!

Akinek pedig már most hálás vagyok, Ő gyönyörű modellem, Németh Szidónia a Lake Modelstől.

– Tóth Eszter Emese – 

Tanuld meg a szabályokat, mint egy profi, hogy aztán úgy szeghesd meg őket, mint egy művész.

Pablo Picasso

Szeretnél értesülni hasonlóan hasznos bejegyzéseinkről, és újdonságainkról?

Érdekel a cikk!

Persze, hogy feliratkozom a hírlevélre! Érdekelnek a további ingyenes edukációs tartalmak, események, kihívások, közösségépítés, szeretnék fejlődni, ismerkedni fotósokkal, inspirálódni.

Loading...